Kremowa zupa czosnkowa
  • 5 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • główka czosnku - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • duży ziemniak - 1 sztuka
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 łyżka
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżka
  • grzanki z chleba - 50 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • oliwa - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 ° C.
  2. Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową, z kilkoma łyżkami oliwy. Piecz przez 15-20 minut. Po tym czasie czosnek odwiń z foli, wystudź. Z chłodnego już czosnku wyłuskaj upieczone ząbki.
  3. Cebule i ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj czosnek, chili i ziemniaki, wlej litr wody, dodaj kostki rosołowe. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Całość zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez sito. Gotową zupę podawaj z grzankami.