Kremowa zupa kukurydziana
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kukurydza z puszki - 2 opakowania
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • woda - 100 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • mleko - 500 mililitrów
  • boczek - 6 plastrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej - 15 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni z olejem smaż pokrojoną w kostkę cebulę, później dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
  2. Gdy będą złociste, dodaj 100 mililitrów wrzątku i gotuj je pod nakryciem przez 15-20 minut, aż będą miękkie.
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko, Bulion na włoszczyźnie Knorr, odcedzoną kukurydzę i świeżo mielony pieprz.
  4. Dodaj wszystko do ziemniaków na patelni i duś przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Najlepiej podawaj z chrupiącym boczkiem, który można zrobić smażąc lub piekąc plasterki, aż wytopi się tłuszcz.