Kremowa zupa z cukinii z grzankami

0


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
chleb tostowy, kromki 8 sztuk
cukinia zielona, średnia1 sztuka
cebula biała1 sztuka
koperek posiekany2 łyżki
masło1 łyżka
pieprz biały mielony0.5 łyżeczek
oliwa do grzanek 8 łyżeczek
jogurt naturalny100 gramów
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Kromki chleba tostowego okrój ze skórek a miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop oliwą i rozłóż pojedynczą warstwą na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz do zrumienienia - uważaj żeby się nie przypaliły i czasami przemieszaj.
Krok 2
Cukinię umyj - przekrój wzdłuż na pół. Jeśli ma już pestki wytnij całe gniazdo nasienne - jeśli jest młoda nie musisz tego robić. Ze starszej obierz skórkę. Cukinię pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Bulionetkę i Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 1 litrze wrzątku.
Krok 3
W dużym garnku roztop masło, zeszklij cebulę. Dodaj cukinię i po chwili wlej bulion, gotuj razem 10 - 15 minut. Dosyp pieprz i sos sałatkowy oraz koperek - zmiksuj zupę. Ponownie zagotuj i zdejmij z ognia. Na koniec dodaj jogurt, wymieszaj dobrze, ale już nie gotuj. Podawaj z grzankami.
Autor: Izabella KulińskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl