Kremowa zupa z cukinii z grzankami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • chleb tostowy, kromki - 8 sztuk
  • cukinia zielona, średnia - 1 sztuka
  • cebula biała - 1 sztuka
  • koperek posiekany - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • pieprz biały mielony - 0.5 łyżeczek
  • oliwa do grzanek - 8 łyżeczek
  • jogurt naturalny - 100 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba tostowego okrój ze skórek a miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop oliwą i rozłóż pojedynczą warstwą na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz do zrumienienia - uważaj żeby się nie przypaliły i czasami przemieszaj.
  2. Cukinię umyj - przekrój wzdłuż na pół. Jeśli ma już pestki wytnij całe gniazdo nasienne - jeśli jest młoda nie musisz tego robić. Ze starszej obierz skórkę. Cukinię pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Bulionetkę i Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 1 litrze wrzątku.
  3. W dużym garnku roztop masło, zeszklij cebulę. Dodaj cukinię i po chwili wlej bulion, gotuj razem 10 - 15 minut. Dosyp pieprz i sos sałatkowy oraz koperek - zmiksuj zupę. Ponownie zagotuj i zdejmij z ognia. Na koniec dodaj jogurt, wymieszaj dobrze, ale już nie gotuj. Podawaj z grzankami.