Przygotowanie |
Krok 1 |
Dynię rozkrój ostrożnie na pół, wydrap łyżką pestki i włókna ze środka.
|
Krok 2 |
Miąższ wydrąż łyżeczką do wycinania kuleczek z melona (potrzebne będzie w sumie 500 gram kuleczek z dyni).
|
Krok 3 |
Ziemniaki obierz i z nich również zrób kuleczki.
|
Krok 4 |
Zagotuj 1 litr wody. Wrzuć kostkę rosołową Knorr, wymieszaj i gotuj przez minutę - do momentu, gdy kostka całkowicie się rozpuści.
|
Krok 5 |
Dodaj warzywa i gotuj do momentu, gdy staną się miękkie (około 15 minut).
|
Krok 6 |
Wyjmij kilka dyniowych kuleczek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj.
|
Krok 7 |
Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i odrobiną soli. Przed podaniem udekoruj zupę pietruszką i wyłowionymi wcześniej kuleczkami dyniowymi.
|