Kremowa zupa z dyni

44


Łatwe


45 min.


6 os.

Składniki
mała dynia1 sztuka
Rosół z kury Knorr1 sztuka
ziemniaki4 sztuki
śmietana do zup4 łyżki
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 szczypta
sól1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
woda1 litr
Przygotowanie
Krok 1
Dynię rozkrój ostrożnie na pół, wydrap łyżką pestki i włókna ze środka.
Krok 2
Miąższ wydrąż łyżeczką do wycinania kuleczek z melona (potrzebne będzie w sumie 500 gram kuleczek z dyni).
Krok 3
Ziemniaki obierz i z nich również zrób kuleczki.
Krok 4
Zagotuj 1 litr wody. Wrzuć kostkę rosołową Knorr, wymieszaj i gotuj przez minutę - do momentu, gdy kostka całkowicie się rozpuści.
Krok 5
Dodaj warzywa i gotuj do momentu, gdy staną się miękkie (około 15 minut).
Krok 6
Wyjmij kilka dyniowych kuleczek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj.
Krok 7
Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i odrobiną soli. Przed podaniem udekoruj zupę pietruszką i wyłowionymi wcześniej kuleczkami dyniowymi.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl