Kremowa zupa z dyni
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mała dynia - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • śmietana do zup - 4 łyżki
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Dynię rozkrój ostrożnie na pół, wydrap łyżką pestki i włókna ze środka.
  2. Miąższ wydrąż łyżeczką do wycinania kuleczek z melona (potrzebne będzie w sumie 500 gram kuleczek z dyni).
  3. Ziemniaki obierz i z nich również zrób kuleczki.
  4. Zagotuj 1 litr wody. Wrzuć kostkę rosołową Knorr, wymieszaj i gotuj przez minutę - do momentu, gdy kostka całkowicie się rozpuści.
  5. Dodaj warzywa i gotuj do momentu, gdy staną się miękkie (około 15 minut).
  6. Wyjmij kilka dyniowych kuleczek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj.
  7. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i odrobiną soli. Przed podaniem udekoruj zupę pietruszką i wyłowionymi wcześniej kuleczkami dyniowymi.