Kremowa zupa z młodej cebuli
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 1 pęczek
  • Francuska zupa cebulowa Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 500 mililitrów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • margaryna - 1 łyżka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 szczypta
  • śmietana 36% - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Jasną część dymki pokrój drobno. Zielone części posiekaj i odstaw na później. Czosnek również posiekaj.
  2. Podsmaż cebulę wraz z czosnkiem w garnku z oliwą. Po chwili smażenia dodaj margarynę i poczekaj, aż cebula zrobi się szklista.
  3. Zupę Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do garnka z cebulą.
  4. Dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut.
  5. Zmiksuj zupę. Możesz również przetrzeć ją przez drobne sitko. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej aksamitna i kremowa.
  6. Gotową zupę nałóż do szerokiego i głębokiego talerza. Wierzch posyp wcześniej posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Natychmiast podawaj. Zupa cebulowa w postaci kremowej doskonale smakuje z grzankami.