Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym

13


Łatwe


45 min.


8 os.

Składniki
topinambur200 gramów
ziemniaki3 sztuki
Bulion na włoszczyźnie Knorr2 sztuki
kalafior100 gramów
cebula biała1 sztuka
Liść laurowy z Turcji Knorr2 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr3 ziarna
mleko200 mililitrów
masło2 łyżki
oliwa truflowa1 łyżka
świeże zioła do dekoracji1 garść
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (1 szt. odłóż) obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na mniejsze kawałki.
Krok 2
W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liść oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.
Krok 3
Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut – do miękkości. Po tym czasie zupę zmiksuj w kielichu blendera.
Krok 4
Pozostałego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą.
Krok 5
Gotowa zupę nalej do talerzy, wierzch skrop oliwa truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl