Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym
  • 45 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • topinambur - 200 gramów
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • kalafior - 100 gramów
  • cebula biała - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • mleko - 200 mililitrów
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa truflowa - 1 łyżka
  • świeże zioła do dekoracji - 1 garść

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (1 szt. odłóż) obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liść oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.
  3. Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut – do miękkości. Po tym czasie zupę zmiksuj w kielichu blendera.
  4. Pozostałego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą.
  5. Gotowa zupę nalej do talerzy, wierzch skrop oliwa truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami.