| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (1 szt. odłóż) obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na mniejsze kawałki. | 
| Krok 2 | 
| W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liść oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia. | 
| Krok 3 | 
| Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut – do miękkości. Po tym czasie zupę z topinamburu zmiksuj w kielichu blendera. | 
| Krok 4 | 
| Pozostałego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą. | 
| Krok 5 | 
| Gotową zupę krem z topinamburu nalej do talerzy, wierzch skrop oliwą truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami. |