Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym

16


Łatwe


45 min.


8 os.

Składniki
topinambur200 gramów
ziemniaki3 sztuki
Bulion warzywny Knorr2 sztuki
kalafior100 gramów
cebula biała1 sztuka
liść laurowy2 sztuki
ziele angielskie3 ziarna
mleko200 mililitrów
masło2 łyżki
oliwa truflowa1 łyżka
świeże zioła do dekoracji1 garść
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (1 szt. odłóż) obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na mniejsze kawałki.
Krok 2
W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liść oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.
Krok 3
Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut – do miękkości. Po tym czasie zupę z topinamburu zmiksuj w kielichu blendera.
Krok 4
Pozostałego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą.
Krok 5
Gotową zupę krem z topinamburu nalej do talerzy, wierzch skrop oliwą truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl