Kremowe risotto

10


Łatwe


5 min.


4 os.

Składniki
Bulion na włoszczyźnie Knorr2 sztuki
duża cebula1 sztuka
świeża natka pietruszki1 pęczek
parmezan100 gramów
ryż risotto (np. arborio lub carnaroli)300 gramów
białe wino wytrawne100 mililitrów
śmietana 18%150 mililitrów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny3 łyżki
ząbek czosnku2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Rozpuść dwie kostki bulionu na włoszczyźnie w litrze gotującej się wody. Drobno posiekaj cebulę, pietruszkę i czosnek. Zetrzyj ser na tarce.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej margarynie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj ryż, smaż chwilę, aż zrobi się szklisty. Dodaj białe wino, gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje.
Krok 3
Do ryżu porcjami dodawaj bulion drobiowy, gotuj aż ryż wchłonie bulion i zrobi się miękki. Na koniec dodaj śmietanę i parmezan, całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Risotto podawaj posypane natką pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl