Kremowe risotto
  • 5 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • duża cebula - 1 sztuka
  • świeża natka pietruszki - 1 pęczek
  • parmezan - 100 gramów
  • ryż risotto (np. arborio lub carnaroli) - 300 gramów
  • białe wino wytrawne - 100 mililitrów
  • śmietana 18% - 150 mililitrów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść dwie kostki bulionu na włoszczyźnie w litrze gotującej się wody. Drobno posiekaj cebulę, pietruszkę i czosnek. Zetrzyj ser na tarce.
  2. W garnku na rozgrzanej margarynie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj ryż, smaż chwilę, aż zrobi się szklisty. Dodaj białe wino, gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje.
  3. Do ryżu porcjami dodawaj bulion drobiowy, gotuj aż ryż wchłonie bulion i zrobi się miękki. Na koniec dodaj śmietanę i parmezan, całość dokładnie wymieszaj.
  4. Risotto podawaj posypane natką pietruszki.