Kremowiec z czekoladową polewą
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 190 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 0.75 szklanek
  • olejek waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • krem
  • mleko - 1 szklanka
  • żółtko - 3 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 0.25 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżka
  • polewa
  • gorzka czekolada - 30 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • dekoracja
  • cukier puder - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Utrzeć Kasię z cukrem, jajkami i odrobiną olejku.
  2. Porcjami dodawać mleko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  3. Ciasto przełożyć do dwóch natłuszczonych tortownic (o średnicy około 20 cm).
  4. Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni C.
  5. Krem: żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką. Ciągle mieszając, wlewać gorące przegotowane mleko.
  6. Ucierać nad garnkiem z wrzącą wodą, aż masa zgęstnieje. Ogrzewać jeszcze 2 minuty, odstawić.
  7. Gorącą masę wymieszać z Kasią i ostudzić. Upieczone krążki ciasta przełożyć zimnym kremem.
  8. Rozpuścić czekoladę z Kasią, utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru i łyżką gorącej wody.
  9. Grubą warstwę polewy rozprowadzić na wierzchu i bokach ciasta. Gotowe ciasto udekorować cukrem pudrem.