Kremowiec z czekoladową polewą

1


Średnie


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka2 szklanki
proszek do pieczenia1 łyżka
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
jajko2 sztuki
cukier1 szklanka
mleko0.75 szklanek
olejek waniliowy1 opakowanie
sól1 szczypta
Krem:
mleko1 szklanka
żółtko3 sztuki
cukier0.5 szklanek
mąka0.25 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1 łyżka
Polewa:
gorzka czekolada30 gramów
Kostka do pieczenia Kasia2 łyżki
Dekoracja:
cukier puder2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Utrzeć Kasię z cukrem, jajkami i odrobiną olejku.
Krok 2
Porcjami dodawać mleko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Krok 3
Ciasto przełożyć do dwóch natłuszczonych tortownic (o średnicy około 20 cm).
Krok 4
Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni C.
Krok 5
Krem: żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką. Ciągle mieszając, wlewać gorące przegotowane mleko.
Krok 6
Ucierać nad garnkiem z wrzącą wodą, aż masa zgęstnieje. Ogrzewać jeszcze 2 minuty, odstawić.
Krok 7
Gorącą masę wymieszać z Kasią i ostudzić. Upieczone krążki ciasta przełożyć zimnym kremem.
Krok 8
Rozpuścić czekoladę z Kasią, utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru i łyżką gorącej wody.
Krok 9
Grubą warstwę polewy rozprowadzić na wierzchu i bokach ciasta. Gotowe ciasto udekorować cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl