Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotować ciasto maślane. Mąkę przesiać. Dodać Kasię, wyrobić. Uformować w kostkę i włożyć do lodówki na 15 minut |
Krok 2 |
Następnie zrobić ciasto podstawowe. Do mąki dodać szczyptę soli, jajka i wodę. Wyrabiać, tak żeby było nieco rzadsze niż ciasto na pierogi, w razie potrzeby dolewać wodę. Posypać mąką i odstawić na pół godziny. Obficie posypać stolnice mąką. |
Krok 3 |
Rozwałkować ciasto podstawowe na kształt czteroramiennej gwiazdki. Na środek nałożyć schłodzone ciasto maślane, zawinąć na nie ramiona, docisnąć wałkiem, złożyć na pół. Odstawić na kilka minut do lodówki. |
Krok 4 |
Rozwałkować schłodzone ciasto na kształt prostokąta, starając się, by masa maślana równomiernie się rozłożyła. Złożyć je w trzy części. Odstawić do lodówki na 15 minut. Jeszcze raz rozwałkować złożyć na trzy części i odstawić na kolejne 15 minut do lodówki. |
Krok 5 |
Podzielić ciasto na pół. Rozwałkować na cienki prostokąt o wielkości formy. Zrobić w cieście dziurki, żeby podczas pieczenia gorące powietrze nie spowodowało wybrzuszeń. W taki sam sposób przygotować druga połowę. Przed włożenie do piekarnika odstawić ciasto na 5 minut. Piec w piekarnik rozgrzanym do 220°C. około 10 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec przez 30 minut. |
Krok 6 |
Przyrządzić krem. W misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszać przesiana mąkę i powoli, cienkim strumieniem dolewać gorące mleko (by się krem nie zwarzył). Podstawić nad ciepłą woda i mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć znad gorącej wody i poczekać aż wystygnie. Utrzeć Kasię stopniowo połączyć je z kremem. |
Krok 7 |
Na środek jednej tafli ciasta nałożyć gruba warstwę kremu. Rozprowadzić równomiernie. Przykryć druga tafla ciasta. Docisnąć – posypać cukrem pudrem. |