Kremówka papieska
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • ciasto:
  • mąka - 30 dekagramów
  • margaryna - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • masa:
  • mleko - 1 litr
  • mąka ziemniaczana - 10 dekagramów
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • jajka - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajko i margarynę. Posiekać nożem i połączyć. Pod koniec dodać kwaśną śmietanę. Wyrobić miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej śmietany aby było gładkie. Włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień podzielić na pół i upiec 2 placki. Piec w temp. 180 stopni przez 15-20 min.
  2. Masa: Odlać 1 szklankę mleka, pozostałą część zagotować. W odlanym mleku rozpuścić mąkę i mąkę ziemniaczaną. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone mąki a następnie jajka. Zagotować ciągle mieszając aż zrobi się gęste. Ostudzić. Rada: kiedy masa nie jest wystarczająco słodka, możemy do niej dodać cukier puder.
  3. Na tacce ostrożnie położyć kruchy placek, na nim ułożyć masę i przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki. Smacznego.