Kremowy makaron z krewetkami i limonką
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetki - 200 gramów
  • makaron muszelki - 300 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • śmietana - 400 mililitrów
  • limonka - 2 sztuki
  • oliwa - 80 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki oczyść, następnie zamarynuj w połowie oliwy i przyprawie Knorr.
  2. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go, zachowaj szklankę wody z gotowania.
  3. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę.
  4. Gdy się zrumienią, dodaj krewetki wraz z marynatą i po chwili smażenia wlej śmietankę.
  5. Zagotuj sos, dodaj makaron, szklankę wody z jego gotowania i całość gotuj kilka minut, aż wszystko się połączy.
  6. Ze skórki limonki zrób zesty (wiórki) i posyp nimi makaron przed podaniem.