Kremowy żurek z pieczonych ziemniaków z kozim serem i chipsami z batatów
  • 45 minut
  • 7 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • zakwas na żurek - 500 mililitrów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 sztuk
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • bataty (słodkie ziemniaki) - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • grzyby suszone - 3 sztuki
  • ser kozi - 50 gramów
  • jajka przepiórcze - 8 sztuk
  • chrzan starty - 1 łyżka
  • śmietana - 2 łyżki
  • natka pieruszki - 1 garść
  • olej - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut (po tym czasie grzyby pokrój w cieniutkie paseczki, wywar zachowaj). Ziemniaki posmaruj oliwą, oprósz solą i upiecz w piekarniku – 180 st., ok. 25-30 minut. Po upieczeniu wystudź i obierz ze skóry, farsz pokrój w kostkę 1x1 cm i wymieszaj z majerankiem.
  2. Batata obierz a następnie pokrój w cieniutkie plasterki. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, posmaruj oliwą i rozłóż plastry ziemniaka. Z wierzchu skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8-10 minut. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na połówki.
  3. W garnku rozgrzej olej, przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dodaj grzyby, liść i ziele angielskie, następnie wlej wywar z grzybów i zagotuj.
  4. Do garnka wlej wywar warzywny, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Następnie wlej zakwas i zagotuj, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku chrzanem i zapraw śmietaną.
  5. Gotowy żurek nalej do talerzy, udekoruj chipsami z batata, dodaj pokruszony ser kozi, połówki jajek i podawaj.