Krewetki grillowane na pergaminie
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetki surowe - 500 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • oliwa - 0.5 szklanek
  • cytryna - 2 sztuki
  • papier pergaminowy

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki oczyść ze skorupek oraz jelit nacinając je delikatnie wzdłuż.
  2. Czosnek i natkę drobno posiekaj. Następnie wymieszaj z oliwą i przyprawą Knorr.
  3. Krewetki zamarynuj w tak przygotowanej marynacie przez co najmniej 1 godzinę.
  4. Na powierzchni grilla rozłóż papier pergaminowy. Na wierzchu połóż krewetki i smaż powoli przez kilka minut, aż staną się różowe i chrupiące.
  5. Pod koniec smażenia polej krewetki sokiem z cytryn. Owoce morza przełóż na talerz. Możesz je polać powstałem podczas grillowania sosem, który zebrał się na papierze. Podawaj z czosnkowym pieczywem.