Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem
  • 35 minut
  • 7 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetki duże bez skorupek - 21 sztuk
  • łosoś - 500 gramów
  • Przyprawa do grilla Knorr - 2 łyżki
  • Sos Hellmann's Chilli - 3 łyżki
  • trawa cytrynowa - 7 sztuk
  • pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół - 14 sztuk
  • cebulki szalotki - 7 sztuk
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • ząbek czosnku - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Szalotki zalej wrzącą wodą i odstaw na chwilę. Gdy osłonka lekko zmięknie, obierz cebulki i przekrój je na pół.
  2. Łososia pokrój w grubą kostkę, około dwu centymetrową. Pokrojoną rybę i krewetki umieść w misce, wlej do niej trzy łyżki oliwy, dodaj Przyprawę do grilla Knorr i ¼ pęczka posiekanej kolendry. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni na pozostałej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, dodaj posiekana kolendrę i trzy łyżki sosu Hellmann’s Chili, dodaj również łyżkę wody. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby oliwa zemulgowała w sosie.
  4. Na trawę cytrynową nabijaj po kolei składniki - zacznij od krewetki, potem nałóż cebulkę, łososia i pomidorka. Na jednym szaszłyku powinny być trzy krewetki i trzy kawałki ryby.
  5. Gotowe szaszłyki posmaruj po wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, grilluj bezpośrednio na ruszcie na dobrze rozgrzanym grillu po 4 do 6 minut z każdej strony, przekładając szaszłyki co jakiś czas i smarując je kolejny raz.