Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem

12


Łatwe


35 min.


7 os.

Składniki
krewetki duże bez skorupek21 sztuk
łosoś500 gramów
Przyprawa do grilla Knorr2 łyżki
Sos Hellmann's Chunky Burger3 łyżki
trawa cytrynowa7 sztuk
pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół14 sztuk
cebulki szalotki7 sztuk
natka kolendry1 pęczek
oliwa z oliwek6 łyżek
ząbek czosnku3 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Szalotki zalej wrzącą wodą i odstaw na chwilę. Gdy osłonka lekko zmięknie, obierz cebulki i przekrój je na pół.
Krok 2
Łososia pokrój w grubą kostkę, około dwu centymetrową. Pokrojoną rybę i krewetki umieść w misce, wlej do niej trzy łyżki oliwy, dodaj Przyprawę do grilla Knorr i ¼ pęczka posiekanej kolendry. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Na patelni na pozostałej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, dodaj posiekana kolendrę i trzy łyżki sosu Hellmann’s Chili, dodaj również łyżkę wody. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby oliwa zemulgowała w sosie.
Krok 4
Na trawę cytrynową nabijaj po kolei składniki - zacznij od krewetki, potem nałóż cebulkę, łososia i pomidorka. Na jednym szaszłyku powinny być trzy krewetki i trzy kawałki ryby. Gotowe szaszłyki posmaruj po wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, grilluj na aluminiowych tackach na rozgrzanym grillu po 4 do 6 minut z każdej strony, przekładając szaszłyki co jakiś czas i smarując je kolejny raz.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl