Krewetki po kreolsku

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • olej
  • pieprz
  • pomidory - 1 opakowanie
  • sól
  • seler naciowy - 100 gramów
  • boczek - 4 plastry
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • tabasco - 5 sztuk
  • krewetki bez skorupek - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę i selera pokrój na kosteczkę, a plastry boczku na 3 części.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i podsmaż, aby był chrupki. Boczek wyciągnij, odsącz i pokrusz.
  3. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę oraz czosnek i podduś, po czym dodaj paprykę i selera. Duś, by warzywa zmiękły.
  4. Teraz dorzuć pomidory z puszki, dodaj tabasco, pieprz i sól. Duś przez 15 minut.
  5. Dorzuć krewetki i duś kolejne 10 minut. Na ugotowany ryż wyłóż krewetki z warzywami i posyp pokruszonym boczkiem.