Krewetki w cieście piwnym

4


Średnie


30 min.


2 os.

Składniki
mąka pszenna150 gramów
sól1 łyżeczka
jogurt naturalny150 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
olej do głębokiego smażenia1 litr
mielone chilli1 łyżeczka
piwo200 mililitrów
majonez3 łyżki
soda oczyszczona1 łyżeczka
skórka z cytryny1 sztuka
koperek posiekany1 łyżeczka
pieprz cytrynowy1 łyżeczka
krewetki Black Tiger250 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.
Krok 2
Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Krok 3
Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.
Krok 4
Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.
Krok 5
Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
Krok 6
Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.
Autor: KoperPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl