Krewetki w kokosie z sosem ailloli
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetki średniej wielkości - 500 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • wiórki kokosowe - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 100 mililitrów
  • Rama Classic - 2 łyżki
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • sok z limonki - 1 łyżka
  • odrobina chilli w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Obierz krewetki i usuń z nich żyłki. Pozostaw ogonki. Rozkrusz kostkę rosołową Knorr i dobrze wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Lekko ubij jajka. Zanurz każdą z krewetek w jajku a następnie w panierce kokosowej.
  2. Aby przygotować sos ailloli, wymieszaj razem: majonez, rozgnieciony czosnek, sok z limonki i chili w płatkach.
  3. Smaż krewetki na 2 łyżkach margaryny z każdej strony przez około 2 minuty bądź do momentu zezłocenia. Podawaj z sosem ailloli.