Krewetki w panierce - kotlety
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ugotowane krewetki - 350 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • zielona papryczka chilli - 0.5 łyżeczek
  • Chili z Indii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Kurkuma z Indii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżeczka
  • liście świeżej mięty - 4 sztuki
  • bułka tarta - 100 gramów
  • masło ghee - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i obrane ze skorupek krewetki zmiel wraz z czosnkiem, chilli, cebulą.
  2. Otrzymaną masę starannie wymieszaj z jajkiem, dopraw przyprawą Knorr, imbirem i turmerikiem.
  3. Uformuj krokiety o średnicy około 4 centymetrów i obtocz je w bułce tartej.
  4. Smaż krokiety na tłuszczu po obu stronach przez około 7 minut, aby uzyskały złoty kolor. Podawaj przybrane całymi krewetkami i posypane posiekanymi liśćmi mięty.