| |||||||||
| Składniki | ||
| ugotowane krewetki | 350 gramów | |
| Delikat przyprawa uniwersalna Knorr | ||
| cebula | 1 sztuka | |
| ząbek czosnku | 2 sztuki | |
| jajko | 1 sztuka | |
| zielona papryczka chilli | 0.5 łyżeczek | |
| chili mielone | 0.5 łyżeczek | |
| kurkuma | 0.5 łyżeczek | |
| pieprz czarny mielony | 0.5 łyżeczek | |
| imbir suszony | 1 łyżeczka | |
| liście świeżej mięty | 4 sztuki | |
| bułka tarta | 100 gramów | |
| masło ghee | 100 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ugotowane i obrane ze skorupek krewetki zmiel wraz z czosnkiem, chilli, cebulą. |
| Krok 2 |
| Otrzymaną masę starannie wymieszaj z jajkiem, dopraw przyprawą Knorr, imbirem i turmerikiem. |
| Krok 3 |
| Uformuj krokiety o średnicy około 4 centymetrów i obtocz je w bułce tartej. |
| Krok 4 |
| Smaż krokiety na tłuszczu po obu stronach przez około 7 minut, aby uzyskały złoty kolor. Podawaj przybrane całymi krewetkami i posypane posiekanymi liśćmi mięty. |
| Autor: przepisy.pl |