Krewetki w pomidorach po tunezyjsku
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • surowe krewetki tygrysie - 1 kilogram
  • pomidory - 300 gramów
  • oliwa z pierwszego tłoczenia - 4 łyżki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżka
  • Chili z Indii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sól do smaku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekany czosnek i zeszklij go.
  3. Dodaj posiekane pomidory, paprykę w proszku, chili i kmin. Dołóż liście laurowe. Gotuj kilkanaście minut do zredukowania sosu.
  4. Podlej sos odrobiną wody. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i krewetki i duś ok. 5 - 8 min.
  5. Posól do smaku i podawaj.