Krewetki w sosie koperkowym

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • krewetki koktajlowe - 300 gramów
  • masło - 1 łyżka
  • imbir
  • koperek - 2 pęczki
  • wino białe - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora pokrój w kosteczkę, cebulę i koperek posiekaj, a z cytryny wyciśnij sok.
  2. Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i zeszklij ją, po czym dodaj krewetki.
  3. Zalej winem oraz śmietaną, dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  4. Dorzuć pomidora i koperek. Poczekaj, aż sos zgęstnieje i wrzuć wszystkie przyprawy.
  5. Dobrze wymieszaj i pogotuj chwilę.