Krewetki w sosie musztardowym

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • olej - 5 łyżek
  • pomidory - 3 sztuki
  • sól - 2 łyżeczki
  • krewetki - 1 kilogram
  • pieprz cayenne - 3 łyżeczki
  • czosnek ząbki - 8 sztuk
  • kurkuma - 2 łyżeczki
  • mielony kmin rzymski - 2 łyżeczki
  • ziarna gorczycy - 2 łyżeczki
  • gorczyca - 2 łyżeczki
  • mielone migdały - 15 dekagramów
  • ziarna czarnuszki - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę posiekaj. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej i dodaj całe ziarna gorczycy i czarnuszkę. Gdy gorczyca zacznie pękać i strzelać, dorzuć czosnek i podgrzewaj przez około 30 sekund.
  2. Dodaj cebulę i smaż przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i podgrzewaj przez kolejne 8 minut.
  4. Dodaj kurkumę i paprykę, kmin rzymski, mieloną gorczycę i sól. Całość dokładnie wymieszaj i duś przez 3-4 minuty.
  5. Teraz dodaj mielone migdały i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez około 8-10 minut do momentu, gdy zacznie oddzielać się olej.
  6. W oddzielnym rondlu rozgrzej pozostały olej, na którym smaż krewetki, ciągle mieszając do czasu, gdy będą miały różową barwę
  7. Przełóż je do sosu i gotuj przez 2 minuty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.