Krewetki w sosie musztardowym

0


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
cebula2 sztuki
olej5 łyżek
pomidory3 sztuki
sól2 łyżeczki
krewetki1 kilogram
pieprz cayenne3 łyżeczki
czosnek ząbki 8 sztuk
kurkuma2 łyżeczki
mielony kmin rzymski2 łyżeczki
ziarna gorczycy2 łyżeczki
gorczyca2 łyżeczki
mielone migdały15 dekagramów
ziarna czarnuszki2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Czosnek i cebulę posiekaj. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej i dodaj całe ziarna gorczycy i czarnuszkę. Gdy gorczyca zacznie pękać i strzelać, dorzuć czosnek i podgrzewaj przez około 30 sekund.
Krok 2
Dodaj cebulę i smaż przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i podgrzewaj przez kolejne 8 minut.
Krok 4
Dodaj kurkumę i paprykę, kmin rzymski, mieloną gorczycę i sól. Całość dokładnie wymieszaj i duś przez 3-4 minuty.
Krok 5
Teraz dodaj mielone migdały i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez około 8-10 minut do momentu, gdy zacznie oddzielać się olej.
Krok 6
W oddzielnym rondlu rozgrzej pozostały olej, na którym smaż krewetki, ciągle mieszając do czasu, gdy będą miały różową barwę
Krok 7
Przełóż je do sosu i gotuj przez 2 minuty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl