Krewetki w tempurze z porem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetki - 20 sztuk
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 200 mililitrów
  • woda gazowana - 250 mililitrów
  • mąka ziemniaczana - 50 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • sos:
  • ketchup - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 50 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • ziarna sezamu - 1 łyżka
  • sałatka:
  • por, tylko biała część - 1 sztuka
  • majonez - 2 łyżki
  • pomarańcze - 3 sztuki
  • orzechy ziemne - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną i pszenną z gazowana wodą, w drugiej misce ubij na sztywno pianę, dodaj ją do powstałego ciasta. Ciasto dopraw do smaku solą.
  2. Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  3. Na gorący tłuszcz nałóż zanurzone w cieście krewetki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Gotowe krewetki ułóż na papierowym ręczniku, aby odprowadzić nadmiar tłuszczu.
  4. W rondelku połącz miód z ketchupem i sokiem z cytryny, dodaj sezam. Całość gotuj, aż miód zacznie karmelizować, dodaj wtedy Ramę i dokładnie wymieszaj.
  5. W misce połącz pokrojonego w kosteczkę pora, majonez, wycięte segmenty z pomarańczy i pokruszone orzechy. Całość dokładnie wymieszaj. W miarę potrzeby dopraw do smaku szczyptą soli i łyżeczką soku z cytryny.