Krewetki z grilla

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • tymianek - 0.5 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • oregano - 0.5 łyżeczek
  • oliwa - 50 mililitrów
  • bazylia - 0.5 łyżeczek
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 10 mililitrów
  • wytrawne wino białe - 10 mililitrów
  • krewetki olbrzymie - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Do oliwy dodaj wino oraz sok z cytryny, wrzuć zmiażdżony czosnek, suszoną bazylię, tymianek i oregano oraz pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
  2. Do marynaty włóż obrane krewetki i zostaw je na 2-3 godziny.
  3. Krewetki połóż na grilla i trzymaj przez maksymalnie 20 minut, po 10 dla każdej ze stron.
  4. Podawaj z sosem i białym pieczywem.