Krewetki z pomidorami i winem

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • pomidory - 1 opakowanie
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • wytrawne wino białe - 200 mililitrów
  • krewetki w skorupce - 700 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki umyj, usuń żyłkę i odsącz.
  2. Pomidory rozgnieć widelcem, a czosnek posiekaj
  3. Na rozgrzany olej wrzuć krewetki i przyrumień.
  4. Dodaj pomidory, wino oraz czosnek i gotuj przez 15 minut.
  5. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą, aby sos zagęścić.
  6. Wszystko wymieszaj i podawaj z białym pieczywem.