Krewetki z tropikalną salsą

6


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
krewetki 16/20- duże bez głów, obrane24 sztuki
cykoria3 sztuki
Przyprawa do mięs Knorr1 łyżka
oliwa z oliwek100 mililitrów
awokado dojrzałe 1 sztuka
mango dojrzałe1 sztuka
papaja1 sztuka
pomidory dojrzałe 2 sztuki
cebula czerwona1 sztuka
natka kolendry1 pęczek
papryczka ostra chilli, strąk1 sztuka
limonka1 sztuka
cukier1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Krewetki zamarynuj w trzech łyżkach oliwy i łyżce Przyprawy do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron po około minucie z każdej strony. Krewetki odstaw na bok.
Krok 2
Awokado, papaję, mango, czerwoną cebulę i pomidora pokrój w małą kosteczkę ok. 0,5 cm na 0,5 cm, chilli pokrój w drobniutką kostkę, kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze sobą zalewając je oliwą i sokiem z limonki. Salsę na koniec dopraw do smaku odrobiną cukru o ile uznasz, że jest to konieczne.
Krok 3
Na liście cykorii nałóż słuszną ilość salsy, na salsie umieść krewetkę. Liście z krewetkami układaj na okrągłej tacy, ściśle zapełniając cały talerz.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl