Krewetki z tropikalną salsą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetki 16/20- duże bez głów, obrane - 24 sztuki
  • cykoria - 3 sztuki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • awokado dojrzałe - 1 sztuka
  • mango dojrzałe - 1 sztuka
  • papaja - 1 sztuka
  • pomidory dojrzałe - 2 sztuki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • papryczka ostra chilli, strąk - 1 sztuka
  • limonka - 1 sztuka
  • cukier - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki zamarynuj w trzech łyżkach oliwy i łyżce Przyprawy do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron po około minucie z każdej strony. Krewetki odstaw na bok.
  2. Awokado, papaję, mango, czerwoną cebulę i pomidora pokrój w małą kosteczkę ok. 0,5 cm na 0,5 cm, chilli pokrój w drobniutką kostkę, kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze sobą zalewając je oliwą i sokiem z limonki. Salsę na koniec dopraw do smaku odrobiną cukru o ile uznasz, że jest to konieczne.
  3. Na liście cykorii nałóż słuszną ilość salsy, na salsie umieść krewetkę. Liście z krewetkami układaj na okrągłej tacy, ściśle zapełniając cały talerz.