|
Składniki | ||
krewetki 16/20- duże bez głów, obrane | 24 sztuki | |
cykoria | 3 sztuki | |
Przyprawa do mięs Knorr | 1 łyżka | |
oliwa z oliwek | 100 mililitrów | |
awokado dojrzałe | 1 sztuka | |
mango dojrzałe | 1 sztuka | |
papaja | 1 sztuka | |
pomidory dojrzałe | 2 sztuki | |
cebula czerwona | 1 sztuka | |
natka kolendry | 1 pęczek | |
papryczka ostra chilli, strąk | 1 sztuka | |
limonka | 1 sztuka | |
cukier | 1 łyżka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Krewetki zamarynuj w trzech łyżkach oliwy i łyżce Przyprawy do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron po około minucie z każdej strony. Krewetki odstaw na bok. |
Krok 2 |
Awokado, papaję, mango, czerwoną cebulę i pomidora pokrój w małą kosteczkę ok. 0,5 cm na 0,5 cm, chilli pokrój w drobniutką kostkę, kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze sobą zalewając je oliwą i sokiem z limonki. Salsę na koniec dopraw do smaku odrobiną cukru o ile uznasz, że jest to konieczne. |
Krok 3 |
Na liście cykorii nałóż słuszną ilość salsy, na salsie umieść krewetkę. Liście z krewetkami układaj na okrągłej tacy, ściśle zapełniając cały talerz. |
Autor: Piotr Murawski |