| |||||||||
| Składniki | ||
| krewetki 16/20- duże bez głów, obrane | 24 sztuki | |
| cykoria | 3 sztuki | |
| Przyprawa do mięs Knorr | 1 łyżka | |
| oliwa z oliwek | 100 mililitrów | |
| awokado dojrzałe | 1 sztuka | |
| mango dojrzałe | 1 sztuka | |
| papaja | 1 sztuka | |
| pomidory dojrzałe | 2 sztuki | |
| cebula czerwona | 1 sztuka | |
| natka kolendry | 1 pęczek | |
| papryczka ostra chilli, strąk | 1 sztuka | |
| limonka | 1 sztuka | |
| cukier | 1 łyżka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Krewetki zamarynuj w trzech łyżkach oliwy i łyżce Przyprawy do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron po około minucie z każdej strony. Krewetki odstaw na bok. |
| Krok 2 |
| Awokado, papaję, mango, czerwoną cebulę i pomidora pokrój w małą kosteczkę ok. 0,5 cm na 0,5 cm, chilli pokrój w drobniutką kostkę, kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze sobą zalewając je oliwą i sokiem z limonki. Salsę na koniec dopraw do smaku odrobiną cukru o ile uznasz, że jest to konieczne. |
| Krok 3 |
| Na liście cykorii nałóż słuszną ilość salsy, na salsie umieść krewetkę. Liście z krewetkami układaj na okrągłej tacy, ściśle zapełniając cały talerz. |
| Autor: Piotr Murawski |