Krewetki zapiekane z tabasco

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • sos Tabasco - 0.25 łyżeczek
  • kwaśna śmietana - 20 mililitrów
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • oliwa - 2 łyżki
  • ser żółty - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • krewetki duże surowe - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki oczyść, opłukaj, obierz ze skorupek.
  2. Czosnek zmiażdż, a ser zetrzyj na tarce.
  3. Krewetki skrop tabasco i sokiem z cytryny oraz dodaj czosnek. Wymieszaj i odstaw.
  4. Do śmietany dodaj ser, żółtko, pieprz i sól.
  5. Krewetki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej śmietaną z serem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 10 minut, aby krewetki się zarumieniły.