Krewetkowe szaleństwo w bułeczce

1


Średnie


30 min.


2 os.

Składniki
krewetki parzone z ogonkami 10 sztuk
grahamka2 sztuki
masło3 łyżki
czosnek - ząbki1 sztuka
sól2 szczypty
pieprz2 szczypty
wytrawne wino białe2 łyżki
mix sałat z roszponką1 sztuka
koperek siekany 1 łyżka
oliwa z oliwek2 łyżeczki
pomidor koktajlowy 6 sztuk
limonka6 plastrów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Z bułek ścinamy cienko górę, wydrążamy środek. W wydrążonych środków robimy grzanki. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła dodajemy czosnek mini kosteczkę, układamy 2 kawałki środków bułki, dobrze namaczamy i smażymy ok 3-5 minut do uzyskania chrupiącego wierzchu.
Krok 2
Krewetki myjemy.
Krok 3
Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy czosnek, smażymy 1 minutę, dodajemy krewetki, sól, pieprz, podsmażamy kolejną minutę, następnie dodajemy 2 łyżki wina i dusimy ok 5 minut. Pos koniec posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, odstawiamy z ognia.
Krok 4
W miedzyczasie sałaty rozrywamy, polewamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, ugniatamy w bułce (prawie całą wypełniając. Na górę układamy krewetki (zakładamy na brzeg bułeczki), pomiędzy układamy ćwiartki pomidorków koktajlowych. Podajemy z grzanką i plastrami limonki.
Autor: Edyta ChojnowskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl