Krewetkowe szaleństwo w bułeczce
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • krewetki parzone z ogonkami - 10 sztuk
  • grahamka - 2 sztuki
  • masło - 3 łyżki
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • wytrawne wino białe - 2 łyżki
  • mix sałat z roszponką - 1 sztuka
  • koperek siekany - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
  • pomidor koktajlowy - 6 sztuk
  • limonka - 6 plastrów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Z bułek ścinamy cienko górę, wydrążamy środek. W wydrążonych środków robimy grzanki. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła dodajemy czosnek mini kosteczkę, układamy 2 kawałki środków bułki, dobrze namaczamy i smażymy ok 3-5 minut do uzyskania chrupiącego wierzchu.
  2. Krewetki myjemy.
  3. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy czosnek, smażymy 1 minutę, dodajemy krewetki, sól, pieprz, podsmażamy kolejną minutę, następnie dodajemy 2 łyżki wina i dusimy ok 5 minut. Pos koniec posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, odstawiamy z ognia.
  4. W miedzyczasie sałaty rozrywamy, polewamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, ugniatamy w bułce (prawie całą wypełniając. Na górę układamy krewetki (zakładamy na brzeg bułeczki), pomiędzy układamy ćwiartki pomidorków koktajlowych. Podajemy z grzanką i plastrami limonki.