Krokiety wielkopańskie

10


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki600 gramów
papryki kolorowe3 sztuki
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr2 łyżki
pieczarki150 gramów
cebula1 sztuka
natka pietruszki1 pęczek
tarty ser żółty100 gramów
jajka3 sztuki
mąka pszenna2 łyżki
mąka ziemniaczana2 łyżki
tarta bułka50 unit
oliwa100 mililitrów
jogurt naturalny150 gramów
Majonez Hellmann's Babuni1 łyżka
Ketchup Hellmann's Łagodny1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Obrane ziemniaki ugotuj. Wystudź i przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Pieczarki, papryki oraz cebulę pokrój w cząstki. Na rozgrzanej oliwie podduś wszystko razem, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Natkę posiekaj.
Krok 3
Przeciśnięte ziemniaki połącz z masą warzywną. Dodaj jajko, łyżkę tartej bułki, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę oraz ser.
Krok 4
Przygotuj dip czosnkowy - w miseczce wymieszaj majonez, jogurt i ketchup. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki.
Krok 5
Dodaj przyprawę Knorr i wyrób jednolite ciasto.
Krok 6
Z przygotowanej masy uformuj paluszki, obtocz je w mące, roztrzepanych jajkach i panieruj w tartej bułce. Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Podawaj z czosnkowym dipem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl