Krokiety wielkopańskie
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 600 gramów
  • papryki kolorowe - 3 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki
  • pieczarki - 150 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • tarty ser żółty - 100 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • tarta bułka - 50 unit
  • oliwa - 100 mililitrów
  • jogurt naturalny - 150 gramów
  • Majonez Hellmann's Babuni - 1 łyżka
  • Ketchup Hellmann's Łagodny - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki ugotuj. Wystudź i przeciśnij przez praskę.
  2. Pieczarki, papryki oraz cebulę pokrój w cząstki. Na rozgrzanej oliwie podduś wszystko razem, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Natkę posiekaj.
  3. Przeciśnięte ziemniaki połącz z masą warzywną. Dodaj jajko, łyżkę tartej bułki, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę oraz ser.
  4. Przygotuj dip czosnkowy - w miseczce wymieszaj majonez, jogurt i ketchup. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki.
  5. Dodaj przyprawę Knorr i wyrób jednolite ciasto.
  6. Z przygotowanej masy uformuj paluszki, obtocz je w mące, roztrzepanych jajkach i panieruj w tartej bułce. Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Podawaj z czosnkowym dipem.