Krokiety z kapustą i borowikami
  • 60 minut
  • 5 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mleko - 200 mililitrów
  • jaja - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • kapusta kiszona - 400 gramów
  • grzyby suszone (najlepiej borowiki) - 40 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • olej do smażenia - 2 łyżki
  • bułka tarta - 6 łyżek
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i grzyby gotujemy ok. 40 minut w oddzielnych garnkach. Odcedzamy. Grzyby drobno siekamy.
  2. Na patelni podsmażamy dwie pokrojone w kostkę cebule. Następnie dodajemy borowiki i kapustę. Przyprawiamy pieprzem, majerankiem i Przyprawą w Mini Kostkach Czosnek Knorr. Mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Przygotowujemy naleśniki. Mieszamy mleko,2 jajka i mąkę z odrobiną soli. Smażymy naleśniki na patelni o średnicy ok. 24 cm. Powinno wyjść ok. 12 naleśników.
  4. W każdy naleśnik zawijamy 4 łyżeczki farszu. Naleśniki obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy po dwie minuty z każdej strony.