Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

    farsz
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • majeranek - 1 szczypta
  • olej - 3 łyżki
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • jajko - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • ser żółty - 20 dekagramów
  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • tarta bułka - 20 dekagramów
  • świeże grzyby - 1 kilogram
  • sos sojowy grzybowy ciemny - 2 łyżki
  • ciasto naleśnikowe
  • woda - 2 szklanki
  • olej - 2 łyżki
  • jajko - 5 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 2 szklanki
  • mąka - 3 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, umyj i gotuj około 15 minut. Przełóż na durszlak, a gdy ostygną wstaw do lodówki.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij z soku, drobno pokrój i podsmaż w brytfance. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę Bulion grzybowy Knorr. Duś do czasu, gdy woda wyparuje. Kapustę ostudź i włóż do lodówki.
  3. Po wyjęciu z lodówki grzyby drobno pokrój, wrzuć na patelnię i smaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż dalej, by cebula się zeszkliła.
  4. Na koniec dodaj do grzybków kapustę, kilkanaście kropli sosu sojowo-grzybowego, sól, pieprz, trochę majeranku i utarty na tarce żółty ser. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż.
  5. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj przy pomocy miksera.
  6. Smaż naleśniki na blado-złoty kolor.
  7. Na każdym naleśniku kładź farsz, zawijaj, obtaczaj w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor.