Krokiety z mozzarellą
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • fasola biała z puszki - 400 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka jaglana - 100 gramów
  • mozarella - 100 gramów
  • Placki z kuskusu Knorr - 1 opakowanie
  • szpinak - 200 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • bułka tarta - 100 gramów
  • płatki migdałów - 50 gramów
  • olej rzepakowy do smażenia - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr placki zalej 200ml gorącej wody, trzymaj pod przykryciem około 10 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Do jeszcze gorącej kaszy dodaj szpinak, całość odstaw na bok, aby masa wystygła.
  2. Fasolę odcedź z zalewy, zmiksuj dokładnie z czosnkiem w kielichu miksera, do przestudzonej kaszy dodaj zmiksowaną fasolę, mąkę z kaszy jaglanej i jajko, całość wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj więcej mąki, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.
  3. Mozzarellę pokrój w kawałki o grubości 1 cm i długości do 3-4 cm. W trzech miskach przygotuj rozkłócone jaja z odrobiną soli, mąkę i bułkę tartą z płatkami migdałów.
  4. Urwij kęs ciasta, rozpłaszcz go sobie w dłoni, w środek włóż kawałek sera, obtocz go ciastem dookoła formując mały kształtny walec. Obtocz go najpierw w mące, potem zanurz w jajkach, a następnie panieruj w bułce tartej z migdałami.
  5. Na patelni, na rozgrzanym oleju, obsmaż krokiety z obu stron na złoty kolor (2-3 min. z każdej strony). Usmażone krokiety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.