Krokiety z sera i szynki

Składniki:

  • wędzona szynka - 10 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki
  • starty ser żółty - 8 dekagramów
  • mleko - 100 mililitrów
  • bułka tarta
  • mąka - 10 dekagramów
  • pęczek szczypiorku - 1 sztuka
  • masło - 4 łyżki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Roztop masło na patelni i dodaj do niego mąkę. Podsmaż, a następnie dodaj mleko cały czas mieszając. Następnie dodaj dwa żółtka i starty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa bez grudek.
  2. Powstały sos, odstaw i po przestygnięciu wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Rozłóż sos na 3 części.
  3. Szynkę i szczypior posiekaj. Do jednej części dodaj szczypior, do drugiej szynkę, a trzecią zostaw bez niczego.
  4. Na umyty i posypany mąką stół, połóż łyżeczkę sosu i utocz jak walec (paluszki). Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  5. Na rozgrzanej patelni z olejem smaż krokiety aż nabiorą złocisto-pomarańczowego koloru.