Krokiety z szynką
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 150 gramów
  • Rosół z kury Knorr
  • mleko - 350 mililitrów
  • masło - 60 gramów
  • starty ser gruyer (lub inny ostry) - 50 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 60 gramów
  • szynka - 125 gramów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr
  • olej do smażenia - 500 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w rondlu, dodaj 100 gram mąki i rozetrzyj. Zdejmij z kuchenki. Drobno pokrój szynkę.
  2. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, mleko i mieszaj do powstania jednolitej masy.
  3. Zagotuj do zgęstnienia, dodaj ser, szynkę i dopraw gałką muszkatołową i zdejmij z kuchenki.
  4. Do masy dodaj 1 żółtko. Jajko i białko rozbełtaj, resztę mąki wysyp na talerzyk, na drugi talerzyk wysyp bułkę tartą.
  5. Z wystudzonej masy serowej formuj krokiety, panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
  6. Smaż na głębokim tłuszczu.
  7. Po wyjęciu osącz na papierowym ręczniku.