Krokiety z szynką

16


Łatwe


45 min.


6 os.

Składniki
mąka150 gramów
Rosół z kury Knorr
mleko350 mililitrów
masło60 gramów
starty ser gruyer (lub inny ostry)50 gramów
jajka2 sztuki
bułka tarta60 gramów
szynka125 gramów
gałka muszkatołowa
olej do smażenia500 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Masło rozpuść w rondlu, dodaj 100 gram mąki i rozetrzyj. Zdejmij z kuchenki. Drobno pokrój szynkę.
Krok 2
Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, mleko i mieszaj do powstania jednolitej masy.
Krok 3
Zagotuj do zgęstnienia, dodaj ser, szynkę i dopraw gałką muszkatołową i zdejmij z kuchenki.
Krok 4
Do masy dodaj 1 żółtko. Jajko i białko rozbełtaj, resztę mąki wysyp na talerzyk, na drugi talerzyk wysyp bułkę tartą.
Krok 5
Z wystudzonej masy serowej formuj krokiety, panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
Krok 6
Smaż na głębokim tłuszczu.
Krok 7
Po wyjęciu osącz na papierowym ręczniku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl