Krokodyl bakaliowy
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 7 sztuk
  • cukier - 25 dekagramów
  • mąka tortowa - 12 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 12 dekagramów
  • kakao - 3 dekagramy
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 opakowania
  • ubite jajko - 5 sztuk
  • cukier - 6 łyżek
  • czerwona galaretka - 1 opakowanie
  • zielona galaretka - 2 opakowania
  • rodzynki - 20 dekagramów
  • spirytus - 50 mililitrów
  • kakao - 3 łyżki
  • rodzynki w czekoladzie - 1 opakowanie
  • sparzone rodzynki - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Upiec 2 biszkopty.
  2. Po wyjęciu z pieca ciasto zrolować, aby powstała rolada.
  3. Posmarować kremem tak, aby trochę zostało do posmarowania wierzchniej części krokodyla.
  4. Zostawić pół rolady do uformowania pyska i pazurów.
  5. Z półtora rolady przełożonej kremem uformować krokodyla.
  6. Z połówki rolady tak wyciąć pysk, aby w środek można było włożyć ściętą czerwoną galaretką jako język.
  7. Z resztek rolady uformować pazury.
  8. Na wierzch krokodyla posmarowanego kremem wyłożyć sparzone migdały jako łuski.
  9. Oczy i nos zrobić z rodzynek w czekoladzie.
  10. Zieloną galaretkę ściętą, pokroić w kostkę i posypać wokół krokodyla ułożonego na płaskim talerzu.