Królewiec
  • 60 minut
  • Średnie

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier - 8 dekagramów
  • miód - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mleko - 0.5 litrów
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 2.5 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i oddzielnie upiec. (30 dag mąki + 8dag cukru + 2 łyżki miodu + 1 jajo + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 15 dag Kasi).
  2. Ciasto biszkoptowe: Oddzielić białka od żółtek (5 jaj), białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, i po jednym żółtku, mąkę (5 łyżek), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki).
  3. Upiec na złoty kolor w tej samej blaszce co kruche ciasto (chodzi o ten sam rozmiar blachy).
  4. Masa budyniowa: Pól litra mleka zagotować z 8 dag cukru i 25 dag Kasi, cukrem waniliowym.
  5. W miseczce połączyć 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej z łyżką mąki pszennej - rozrobić je dobrze trzepaczką z mlekiem zagotowanym z cukrem.
  6. Tak rozrobioną mąkę dolać do pozostałego mleka i szybko wymieszać (żeby powstał budyń, jeśli źle się nam połączy, wymieszać budyń blenderem).
  7. Układamy na blaszce: ciasto kruche, polewamy połową gorącego budyniu, na to biszkopt, pozostały budyń i na wierzch kruchy blat.
  8. Całość przykrywamy polewą czekoladową.