Królewiec świąteczny
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 160-170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • amoniak - 0.5 łyżeczek
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżka
  • mąka - 40 dekagramów
  • cukier - 1.5 szklanek
  • białko - 4 sztuki
  • kisiel - 1 opakowanie
  • powidła śliwkowe - 1 opakowanie
  • wiśnie w syropie - 1 opakowanie
  • gorzka czekolada - 10 dekagramów
  • wiórki kokosowe - 10 dekagramów
  • rodzynki - 10 dekagramów
  • posiekane orzechy - 10 dekagramów
  • mleko - 0.5 litrów
  • żółtko - 4 sztuki
  • cukier - 20 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: mąkę, żółtka, Kasię, cukier puder, proszek do pieczenia i amoniak zagnieść na kruche ciasto. Rozwałkować i podzielić na 2 części.
  2. Do jednej dodać kakao.
  3. Ciasto białe wyłożyć na blachę, posmarować powidłami i posypać wiśniami.
  4. Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę.
  5. Dodać do niej rodzynki, orzechy, kokos i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę.
  6. Wymieszać wszystko bardzo delikatnie, wyłożyć na placek posypany wiśniami i upiec.
  7. Ciasto kakaowe wyłożyć na blachę, posmarować powidłami i pianą ubitą z 4 białek, szklanki cukru i 1 kisielu.
  8. Piec w 160-170 stopniach.
  9. Masa: Kasię utrzeć, a z reszty składników ugotować budyń.
  10. Gdy wystygnie połączyć z Kasią.
  11. Taką masą przełożyć placek - górna warstwa to ta z pianą i bakaliami.