KRÓLEWSKA SZARLOTKA
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 175 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 3 łyżki
  • mąka - 6 łyżek
  • nadzienie
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • cukier - 2 łyżeczki
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • krem
  • budyń cytrynowy - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 litrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 1 szklanka
  • polewa
  • kakao - 2 łyżki
  • woda - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka ubić na pianę, dodać 3 łyżki cukru potem żółtka, delikatnie mieszając wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto piec ok. 30 minut w 175 stop.
  2. Jabłka: Jabłka obrać, pokroić w ósemki, dodać 2 łyżeczki cukru przesmażyć. Do przesmażonych jabłek dodać galaretkę, wymieszać, nie gotować.
  3. Krem: Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Kasię utrzeć ze szklanką cukru na gładką masę i dalej ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  4. Polewa: Kasia, 4 łyżki cukru, 1 łyżka wody i kakao.
  5. Składniki polewy podgrzać do zagotowania (nie gotować), ciągle mieszając.