Królewski tort
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • pomidory - 3 sztuki
  • bakłażan - 1 sztuka
  • ser mozzarella - 10 dekagramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • starty ser - 3 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta
  • bułka tarta - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, mleka, jajek, 2 łyżek oleju, szczypty soli i majeranku zrób ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Usmaż naleśniki.
  2. Cukinię, bakłażan i pomidory umyj, osusz i pokrój na plastry.
  3. Tortownicę natłuść i posyp bułką tartą. Układaj w niej naleśniki na przemian z warzywami i mozzarellą. Ostatni naleśnik posyp tartym serem.
  4. Zapiekaj przez 20 min. w temp. 180 stopni. Krój jak tort. Dla ozdoby możesz posypać tort posiekanym szczypiorkiem.