Królik marynowany pieczony

Składniki:

  • królik - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 5 sztuk
  • słonina - 50 gramów
  • marynata
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • woda - 1 litr
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 ziaren
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • ocet - 125 mililitrów
  • cukier - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • olej sojowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Królika oczyść i podziel na porcje. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Koper i natkę pietruszki posiekaj. Cebulę posiekaj.
  2. Wodę z cukrem, pieprzem, liściem laurowym, startą pietruszką, starta marchewką gotuj przez 10 minut. Dodaj ocet Marynatę do kurczaka Knorr i ponownie zagotuj.
  3. Dodaj cebulę, natkę pietruszki, koperek, i olej.
  4. Królika zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.
  5. Po tym czasie przełóż królika do naczynia żaroodpornego, naszpikuj słoniną i czosnkiem i piec w piekarniku przez ok. 50 minut.