Królik marynowany pieczony

7


Trudne


90 min.


6 os.

Składniki
królik1 sztuka
ząbki czosnku5 sztuk
słonina50 gramów
Marynata:
cebula1 sztuka
marchew1 sztuka
pietruszka1 sztuka
woda1 litr
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr2 łyżki
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr5 ziaren
Liść laurowy z Turcji Knorr2 sztuki
ocet125 mililitrów
cukier1 łyżka
natka pietruszki1 pęczek
koperek1 pęczek
olej sojowy2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Królika oczyść i podziel na porcje. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Koper i natkę pietruszki posiekaj. Cebulę posiekaj.
Krok 2
Wodę z cukrem, pieprzem, liściem laurowym, startą pietruszką, starta marchewką gotuj przez 10 minut. Dodaj ocet Marynatę do kurczaka Knorr i ponownie zagotuj.
Krok 3
Dodaj cebulę, natkę pietruszki, koperek, i olej.
Krok 4
Królika zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.
Krok 5
Po tym czasie przełóż królika do naczynia żaroodpornego, naszpikuj słoniną i czosnkiem i piec w piekarniku przez ok. 50 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl