Królik marynowany pieczony

10


Trudne


90 min.


6 os.

Składniki
królik1 sztuka
ząbki czosnku5 sztuk
słonina50 gramów
Marynata:
cebula1 sztuka
marchew1 sztuka
pietruszka1 sztuka
woda1 litr
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr2 łyżki
pieprz czarny ziarnisty5 ziaren
liść laurowy2 sztuki
ocet125 mililitrów
cukier1 łyżka
natka pietruszki1 pęczek
koperek1 pęczek
olej sojowy2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Królika oczyść i podziel na porcje. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Koper i natkę pietruszki posiekaj. Cebulę posiekaj.
Krok 2
Wodę z cukrem, pieprzem, liściem laurowym, startą pietruszką, starta marchewką gotuj przez 10 minut. Dodaj ocet Marynatę do kurczaka Knorr i ponownie zagotuj.
Krok 3
Dodaj cebulę, natkę pietruszki, koperek, i olej.
Krok 4
Królika zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.
Krok 5
Po tym czasie przełóż królika do naczynia żaroodpornego, naszpikuj słoniną i czosnkiem i piec w piekarniku przez ok. 50 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl