Królik pieczony
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • królik - 1 sztuka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 0.3 szklanek
  • olej - 0.5 szklanek
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • mąka - 2 łyżki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżeczki
  • zielona pietruszka - 1 pęczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Królika oczyść, umyj i osusz. Oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr i odstaw na 1 godzinę. Oliwę i sok z cytryny dokładnie wymieszaj do uzyskania emulsji. Dodaj posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Królika włóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz, aż się zarumieni.
  3. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, polej mięso aromatycznym sosem. Piecz około 80 minut, polewając mięso wytworzonym sosem.
  4. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je, z naczynia zlej kilka łyżek sosu, wymieszaj go z mąką, wlej do reszty sosu. Zagotuj. Mięso podawaj pokrojone na porcje, polane sosem.