Krówka
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • mąka tortowa - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 0.5 szklanek
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • miód - 4 łyżki
  • śmietanka kremówka 30% - 500 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • śmietanfix - 2 opakowania
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • siekane orzechy włoskie - 100 gramów
  • masa kajmakowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozłożyć palcami na dwóch jednakowych, wysmarowanych blaszkach. Piec każdy placek 10 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostawić do wystygnięcia.
  2. Masa: śmietanę ubić, dodać cukier i cukier waniliowy oraz śmietan-fixy. Wyłożyć gotową masę na jeden placek i przykryć drugim.
  3. Gotową masą krówkową posmarować wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.