Krucha tarta z jabłkami
  • 70 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C
  • okrągła forma 24 cm

Składniki:

    karmel
  • cukier kryształ - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • woda - 50 mililitrów
  • jabłka - 6 sztuk
  • ciasto kruche
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 1 łyżka
  • żółtka - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy karmel - cukier z wodą gotujemy na złoty kolor i wylewamy na dno formy od tarty. Zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda i układamy gęsto na wystudzonym karmelu. Kostkę do pieczenia Kasia kroimy na drobną kostkę i kładziemy na wierzch jabłek. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temp. 160 °C.
  3. Podczas pieczenia zagniatamy składniki na ciasto kruche i odstawiamy je do lodówki.
  4. Po 20 minutach pieczenia wyjmujemy formę z piekarnika. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na krążek o średnicy ok. 2 centymetrów większy niż forma tarty. Przykrywamy nim lekko wystudzone jabłka, podwijając boki do środka formy. Nakłuwamy z wierzchu widelcem. Ponownie zapiekamy ciasto przez ok. 15-20 minut w temp. 180 °C.
  5. Póki upieczone ciasto jest gorące, sprawdzamy nożem czy boki tarty nie przywarły do formy. Przykrywamy wierzch tarty talerzem o większej średnicy niż średnica formy i płynnym ruchem rąk odwracamy ciasto do góry nogami tak, aby wypiek znalazł się na talerzu. Zimne jabłka mogą przywrzeć do formy.