Kruche babeczki z kremem budyniowym

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna1 szklanka
mąka krupczatka1 szklanka
cukier0.5 szklanek
cukier waniliowy1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
śmietana0.5 szklanek
Krem:
mleko400 mililitrów
budyń śmietankowy1 opakowanie
cukier2 łyżki
mąka1 łyżka
Kostka do pieczenia Kasia80 gramów
borówki amerykańskie1 unit
konfitury malinowe1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Sypkie składniki wymieszać, dodać pokrojoną Kasię i śmietanę.
Krok 2
Szybko zagnieść ciasto.
Krok 3
Schłodzić w lodówce.
Krok 4
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki i wylepić foremki do babeczek.
Krok 5
Babeczki piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220ºC.
Krok 6
Po upieczeniu lekko przestudzić.
Krok 7
Krem: W międzyczasie w rondelku podgrzać Kasię w 300 ml mleka.
Krok 8
W pozostałym mleku rozmieszać budyń, mąkę i cukier. Gdy Kasia z mlekiem zacznie się lekko gotować, wlać do rondelka rozmieszany budyń.
Krok 9
Gotować masę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Krok 10
Schłodzić od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuszek na kremie.
Krok 11
Wykończenie: Na dno każdej babeczki wykładamy po łyżeczce konfitur malinowych (lub z innych owoców leśnych).
Krok 12
Krem włożyć do szprycy i wypełnić foremki. Udekorować borówkami.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl