Kruche babeczki z lodami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 170 °C
  • Foremki do tartaletek

Składniki:

  • mąka - 170 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 80 gramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • bita śmietana - 1 opakowanie
  • śmietana 30% - 1 szklanka
  • cukier puder - 2 łyżeczki
  • ulubione lody do podania

Sposób przygotowania:

  1. W misce szybko wymieszaj mikserem Kasię, mąkę, cukier i żółtko. Ciasto przełóż na stół, szybko zagnieć, zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. Foremki do babeczek wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5mm i wylep nim foremki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.
  3. Upieczone babeczki wyjmij z foremek i wystudź.
  4. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  5. Do każdej tartaletki włóż łyżkę śmietanki i kulkę lodów.