kruche babeczki z malinami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 120 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka pszenna - 2.5 szklanki
  • cukier - 4 łyżki
  • żółtko - 2 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • krem
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • śmietana kremówka - 250 mililitrów
  • maliny - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki dodać cukier, sól i Kasię - wszystko razem posiekać.
  2. Następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykrawać koła i wylepiać nimi foremki nasmarowane wcześniej Kasią.
  4. Ciasto w foremkach ponakłuwać lekko widelcem.
  5. Piec w temp. 120°C na złoty kolor.
  6. Kasię utrzeć z cukrem na puszysty krem.
  7. Kremówkę ubij na sztywno.
  8. Maliny zmiksować na mus. Malinowy mus delikatnie połączyć z bitą śmietaną, następnie z masą tłuszczową.
  9. Gotowe już babeczki za pomocą szprycy dekorować masą malinową, można też samą śmietaną. Na wierzchu można ułożyć po malince.