Przygotowanie |
Krok 1 |
Z podanych składników wyrobić gęste ciasto, a następnie włożyć je na ok. 45 minut do lodówki, wcześniej obwijając je folią spożywczą. |
Krok 2 |
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkować, bądź samodzielnie po kawałeczku wykleić foremki na babeczki (foremki można przed wyklejeniem ciastem posmarować Kasią). |
Krok 3 |
Na koniec ewentualnie ponakłuwać ciasto widelcem. Tak przygotowane foremki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 10 minut. (15-20 sztuk) |
Krok 4 |
Kiedy babeczki się upieką i ostygną należy rozpuścić w małym garnku nad kąpielą wodną tabliczkę gorzkiej czekolady, następnie rozpuszczoną czekoladę rozprowadzić po wnętrzu każdej z babeczek, dokładnie pokrywając całą jej powierzchnię. |
Krok 5 |
W międzyczasie, nim czekolada zastygnie, rozpuścić galaretkę (w trochę mniejszej ilości wody niż na opakowaniu). |
Krok 6 |
Ubić śmietanę z dodatkiem cukru. Dodać galaretkę (kiedy będzie miała konsystencję gęstego żelu) i dalej ubijać przez ok. 30 sekund. |
Krok 7 |
Jeżeli masa nie jest dostatecznie gęsta, to wstawić jak na krótka chwile do lodówki, jeżeli jednak ma prawidłową gęstą konsystencję to łyżką uzupełnić babeczki. |
Krok 8 |
Na koniec można przyozdobić je pokrojonymi bardzo drobno truskawkami. |
Krok 9 |
Wstawić do lodówki na ok. 30 minut, by pianka dobrze stężała. |