Kruche babeczki z pianką truskawkową

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia15 dekagramów
mąka25 dekagramów
cukier3 łyżki
żółtko jajka1 sztuka
sól1 szczypta
gorzka czekolada1 opakowanie
Pianka:
śmietana 30% lub 36%2 opakowania
galaretka truskawkowa1 opakowanie
cukier puder2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Z podanych składników wyrobić gęste ciasto, a następnie włożyć je na ok. 45 minut do lodówki, wcześniej obwijając je folią spożywczą.
Krok 2
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkować, bądź samodzielnie po kawałeczku wykleić foremki na babeczki (foremki można przed wyklejeniem ciastem posmarować Kasią).
Krok 3
Na koniec ewentualnie ponakłuwać ciasto widelcem. Tak przygotowane foremki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 10 minut. (15-20 sztuk)
Krok 4
Kiedy babeczki się upieką i ostygną należy rozpuścić w małym garnku nad kąpielą wodną tabliczkę gorzkiej czekolady, następnie rozpuszczoną czekoladę rozprowadzić po wnętrzu każdej z babeczek, dokładnie pokrywając całą jej powierzchnię.
Krok 5
W międzyczasie, nim czekolada zastygnie, rozpuścić galaretkę (w trochę mniejszej ilości wody niż na opakowaniu).
Krok 6
Ubić śmietanę z dodatkiem cukru. Dodać galaretkę (kiedy będzie miała konsystencję gęstego żelu) i dalej ubijać przez ok. 30 sekund.
Krok 7
Jeżeli masa nie jest dostatecznie gęsta, to wstawić jak na krótka chwile do lodówki, jeżeli jednak ma prawidłową gęstą konsystencję to łyżką uzupełnić babeczki.
Krok 8
Na koniec można przyozdobić je pokrojonymi bardzo drobno truskawkami.
Krok 9
Wstawić do lodówki na ok. 30 minut, by pianka dobrze stężała.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl