Kruche ciasteczka orzechowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 200 stopni C °C

Składniki:

  • mąka krupczatka - 60 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 40 dekagramów
  • gęsta śmietana - 2 łyżki
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • żółtko - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • rozdrobnione orzechy - 1 szklanka
  • olej do posmarowania blachy - 1 unit
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekać z rozdrobnioną, wychłodzoną Kasią, dodać cukier, sól, żółtka. Składniki połączyć i wyrobić dokładnie ciasto. Gdy ciasto będzie się kruszyć, dodać kwaśną śmietanę. Całość owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
  2. Orzechy połączyć dokładnie z wychłodzonym ciastem (ja tak zrobiłam). Można też wpierw rozwałkować wychłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Posypać ciasto orzechami, które lekko wcisnąć wałkiem i wykrawać radełkiem lub foremkami ciasteczka.
  3. Blachę posmarować lekko olejem (ja używam pędzelka), układać ciastka na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika, nastawionego na temperaturę 200 stopni C. Piec 15-18 minut.
  4. Zrumienione ciasteczka zsunąć z stolnicy, ostudzić. Jeśli chcemy je przechować, włożyć je do blaszanego pudła, zachowują świeżość kilka tygodni.