Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami
  • 30 minut
  • 8 osób
  • Trudne

Składniki:

  • Carte d'Or Strawberry - 600 gramów
  • kruche ciastka
  • mąka - 250 gramów
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 0.25 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 115 gramów
  • śmietana do ubijania - 185 mililitrów
  • skórka z cytryny - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • dekoracja
  • truskawki - 320 gramów
  • skórka z cytryny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 220°C/200°C z termoobiegiem. Aby przygotować kruche ciasto, przesiać suche składniki do miski. Kostkę do pieczenia pokroić w grubą kostkę, dodać do mąki, rozetrzeć niezbyt dokładnie. Niewielkie kawałki Kasi powinny być nadal widoczne. Dodać śmietankę, skórkę i sok z cytryny, niezbyt dokładnie zagnieść ciasto.
  2. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat i delikatnie zagniatać, aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Rozwałkować na grubość 2-2 ½cm, używając ząbkowanego wykrawacza do ciastek o średnicy 8 cm wykroić 8 ciastek.
  3. Używając pędzelka, ciastka posmarować dodatkową śmietanką i piec przez 10 minut. Jeżeli ciastka zbyt intensywnie się przypiekają, blachę odwrócić i umieścić na niższym poziomie piekarnika, piec przez kolejne 2-4 minuty. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Ciastka mogą być serwowane, gdy są jeszcze ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
  4. Przed podaniem deseru przekroić ciastka wzdłuż na pół. Na dolnych częściach ciastek umieścić po kulce lodów, przykryć górną częścią, podawać z truskawkami i skórką z cytryny, zależnie od preferencji.