Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami

18


Trudne


30 min.


8 os.

Składniki
Carte d'Or Strawberry600 gramów
Kruche ciastka:
mąka250 gramów
cukier2 łyżki
sól0.25 łyżeczek
proszek do pieczenia1 łyżka
masło115 gramów
śmietana do ubijania185 mililitrów
skórka z cytryny2 sztuki
sok z cytryny1 łyżka
Dekoracja:
truskawki320 gramów
skórka z cytryny1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 220°C/200°C z termoobiegiem. Aby przygotować kruche ciasto, przesiać suche składniki do miski. Masło pokroić w grubą kostkę, dodać do mąki, rozetrzeć niezbyt dokładnie. Niewielkie kawałki masła powinny być nadal widoczne. Dodać śmietankę, skórkę i sok z cytryny, niezbyt dokładnie zagnieść ciasto.
Krok 2
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat i delikatnie zagniatać, aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Rozwałkować na grubość 2-2 ½cm, używając ząbkowanego wykrawacza do ciastek o średnicy 8 cm wykroić 8 ciastek.
Krok 3
Używając pędzelka, ciastka posmarować dodatkową śmietanką i piec przez 10 minut. Jeżeli ciastka zbyt intensywnie się przypiekają, blachę odwrócić i umieścić na niższym poziomie piekarnika, piec przez kolejne 2-4 minuty. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Ciastka mogą być serwowane, gdy są jeszcze ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Przed podaniem deseru przekroić ciastka wzdłuż na pół. Na dolnych częściach ciastek umieścić po kulce lodów, przykryć górną częścią, podawać z truskawkami i skórką z cytryny, zależnie od preferencji.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl