Kruche ciasto z borówkami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
mąka krupczatka50 dekagramów
żółtko2 sztuki
dżem 0.5 puszek
cukier puder2 łyżki
śmietana do ubijania300 mililitrów
borówki3 szklanki
kwaśna śmietana2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Z mąki, Kasi, cukru i żółtek zagniatamy ciasto.
Krok 2
Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki.
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę wysmarowaną Kasią.
Krok 4
Ciastem wykładamy spód formy i boki na wysokość 3 cm.
Krok 5
Na dnie nakłuwamy widelcem.
Krok 6
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż ciasto dobrze się zarumieni.
Krok 7
Ciasto studzimy, spód smarujemy dżemem, układamy warstwę borówek.
Krok 8
Śmietanę ubijamy i wykładamy na warstwę borówek, na wierzchu znowu układamy borówki.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl