Kruche ciasto z borówkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 220 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka krupczatka - 50 dekagramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • dżem - 0.5 puszek
  • cukier puder - 2 łyżki
  • śmietana do ubijania - 300 mililitrów
  • borówki - 3 szklanki
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, Kasi, cukru i żółtek zagniatamy ciasto.
  2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę wysmarowaną Kasią.
  4. Ciastem wykładamy spód formy i boki na wysokość 3 cm.
  5. Na dnie nakłuwamy widelcem.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż ciasto dobrze się zarumieni.
  7. Ciasto studzimy, spód smarujemy dżemem, układamy warstwę borówek.
  8. Śmietanę ubijamy i wykładamy na warstwę borówek, na wierzchu znowu układamy borówki.