Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

- Krok 1Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj Kasię i wymieszaj lekko mikserem.
- Krok 2Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłóż do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
- Krok 3Po tym czasie większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim, wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę o wymiarach 24x24 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut w 180 st.C. Odstaw do wystygnięcia.
- Krok 4Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując wsyp najpierw budynie, a następnie wlej cienką stróżką olej.
- Krok 5Powstałą piankę wyłóż na podpieczonym spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż owoce.
- Krok 6Na wierzch zetrzyj, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto. Placek włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 30 minut.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
Sposoby na przygotowanie pysznego domowego ciasta mogą być rozmaite. Zależą od upodobań domowników oraz panującego sezonu na owoce. Kruche ciasto z budyniową pianką przyrządzisz jednak, kiedy tylko zechcesz. W zależności od tego, czy będziesz dysponować świeżymi truskawkami, malinami, czy też borówkami, możesz tworzyć przeróżne wariacje na jego temat. Do jego pieczenia sprawdzą się również owoce mrożone. Zacznij od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki powinny być zimne. Zagnieć je szybko, by zbytnio ich nie ogrzewać, a następnie podziel i odłóż ciasto do zamrażarki. To ważne, jeśli chcesz, żeby wyszło kruche i smaczne. Przygotuj delikatną piankę z białek. Dodaj do niej budynie w proszku, by była bardziej zwarta i nabrała wyrazistego smaku. Użyj budyniu śmietankowego, nadawać się będzie także waniliowy. Kiedy ułożysz już wszystkie warstwy wypieku w blaszce, zetrzyj na nie kawałek zamrożonego ciasta. Gotowe posyp cukrem pudrem albo cynamonem. Podawaj udekorowane świeżymi owocami. Pasować będzie do filiżanki kawy albo owocowej herbaty.